Diós sütemény
Tészta:
3 tojássárgáját 20 dkg cukorral kikeverünk.
Hozzáadunk 38 dkg lisztet, 1,5 teáskanál sütőport és 20 dkg margarint (hidegen, apróra darabolva).
Összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva 1 órát hideg helyen pihentetjük a tésztát.
Diós massza:
Mielőtt letelne az 1 óra, elkészítjük a diós masszát.
Egy lábasban 30 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 6 evőkanál vízzel és 30 dkg margarinnal addig melegítünk, míg a margarin és a cukor elolvad.
Ezután hozzáadunk 60 dkg darált diót és 3 evőkanál rumaromát. Félretesszük hűlni.
(60 dkg dió helyett használhatunk pl. 40 dkg dió + 20 dkg mogyoró, vagy mandula, stb.)
A tésztát 30 x 40 cm-es sütőpapíron nyújtjuk ki (mivel morzsalékos), és így helyezzük a tepsibe.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Amíg melegszik, a 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a kihűlt (vagy már csak langyos) diós masszához adjuk, elkeverjük.
A tepsiben lévő tészta felületét vékonyan megkenjük lekvárral (lehet barack-, vegyes-, vagy narancslekvár). Rátesszük a diós masszát, majd kb. 30 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, olvasztott csokival bevonjuk, vagy becsíkozzuk.
|