Lángos
Hozzávalók a tésztához:
1 kg liszt
1 kis doboz tejföl
1 tojás
1 evőkanál étolaj
só (kb. 1 kávéskanál, ízlés szerint)
kb. fél liter forró tej
1 teáskanál cukor
porélesztő (1 kg liszthez)
(Hagyományos élesztővel: 5 dkg élesztő a cukros meleg tejben felfuttatva)
Hozzávalók a tetejére, ízlés szerint:
só
fokhagymakrém
tejföl
reszelt sajt
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, meleg helyen kelesztjük (minimum kétszeresére kell dagadnia, hogy könnyű legyen a tészta!).
Ha megkelt, kezünkkel lángost formálunk (ami ne legyen vastagabb 1 cm-nél!), vagy deszkán kinyújtva kiszaggatjuk, és bő, forró zsiradékban kisütjük.
Ízlés szerint sózzuk, fokhagymakrémet, tejfölt, sajtot teszünk a tetejére. Frissen fogyasszuk!
Amennyiben összegyúrás után nem akarjuk rögtön kisütni a tésztát, tegyük hideg helyre, majd ott lassan kelesszük. (pl. este begyúrjuk, reggel kisütjük, vagy reggel begyúrjuk, este kisütjük).
Hűtőben, olajos nylon zacskóban akár egy hétig is eltartható a tészta (ilyenkor összegyúrás után rögtön helyezzük a hűtőbe). Így bármikor gyorsan süthetünk belőle az éheseknek.
A megadott recept nagy, családi adagnak felel meg.
Fokhagymakrém
Több gerezd fokhagymát megtisztítunk, majd áttörjük fokhagymanyomón, sóval ízesítjük, tejjel pépesítjük (adhatunk hozzá kevés bolti fokhagymakrémet is).
|