Malacka pogácsa
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
50 dkg margarin
50 dkg puhára főtt, áttört burgonya
50 dkg túró
3-4 kávéskanál só
A hozzávalókból laza tésztát gyúrunk. Kóstoljuk meg, hogy megfelelő legyen a só aránya, ízletes legyen.
A tésztát lefóliázva 1 órán át hűtőben vagy hideg helyen pihentetjük.
Ezután lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Elegendő egyszerre csak a tészta egyharmadát vagy felét kinyújtani, ahogy fér a deszkára (a szaggatás után kimaradó tésztát újra begyúrjuk a közösbe).
A formák kiszaggatása:
Fej: legnagyobb pogácsaszaggató (vagy nagy pohár)
Fül: közepes pogácsaszaggató (vagy közepes pohár), majd 4 egyforma cikkre vágjuk és 1 cikk lesz 1 fül
Orr: legkisebb pogácsa szaggató (vagy kicsi pl. pálinkás pohár), az orrlyukakat szívószállal készítjük.
Ajánlott 2 db 30 x 40 cm-es sütőpapíros tepsit használni, amelyeket majd váltogatunk!
A legnagyobb körlapokat (vagyis a malac fejét) a sütőpapíros tepsire fektetjük minimum 3 cm-re egymástól.
Egy kis tálkában 2 egész tojást egy csipet sóval felverünk, ezzel kenjük le először a legnagyobb körlapokat, majd ráillesztjük a fejre a füleket és az orrot, és ezeket is lekenjük a tojással. A szemeket egész feketeborsból vagy egyéb magvakból készítjük.
Előmelegített sütőben 200 °C fokon kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Sülés közben már készítjük a másik tepsire a malackákat, mert időigényes míg összeállítjuk őket.
Amikor megsült, várunk 1-2 percet hogy ne legyen forró, csak meleg, mert ekkor könnyedén lejön a sütőpapírról, és mehet a tepsire a következő adag.
Frissen fogyasztva a legfinomabb.
A megadott alapanyagokból egy nagy tálca (kb. 35-38 db malacfej) lesz.
|