Máglyarakás
Hozzávalók:
8 db kifli, vagy 1 kalács
4 tojás
10 dkg cukor
8 dkg vaj (vagy margarin)
fél liter tej
10 dkg mazsola
fél dl rum vagy rum aroma
10 dkg darált dió
1 kg alma
3 evőkanál baracklekvár
Először egy kis pohárban 10 dkg mazsolát beáztatunk fél dl rumba vagy rumaromába, majd félretesszük.
8 kiflit karikákra vágunk, vagy 1 kalácsot felszeletelünk, és egy mély tálba tesszük.
4 tojássárgáját 10 dkg cukorral, 8 dkg olvasztott vajjal elkeverünk, hozzáadunk fél liter langyos tejet, majd a felszeletelt süteményre ráöntjük. Pár percig benne áztatjuk.
Egy közepes méretű tepsit kiolajozunk, és az áztatott süteményt belerakjuk, ez lesz a sütemény alja. Majd meghintjük az előzőleg rumba áztatott mazsolával és 10 dkg darált dióval. Mazsola helyett/mellett befőtt meggyet vagy cseresznyét is adhatunk.
1 kg almát meghámozunk, majd vékony szeletekre vágunk vagy reszelünk, és a diós réteg tetején eloszlatjuk. Ezután a süteményt 180 fokon 30 percig sütjük.
Mielőtt lejár a 30 perc, a 4 tojásfehérjéből habot verünk, hozzáadunk 3 evőkanál baracklekvárt és a megsült tészta tetejére öntjük, elsimítjuk. Visszatesszük a sütőbe és további 10-15 percig gyenge tűznél addig sütjük, amíg a hab jól felemelkedik és kissé megpirul.
Ha elkészült, kockákra vágva, szedőlapáttal adagolva tálaljuk.
Főként melegen vagy felmelegítve fogyasszuk, de hidegen is ehető.
|