Sajtkrémes kosárka
Tészta:
28 dkg lisztet, 20 dkg margarint, 1 egész tojást, 1 kávéskanál sót, és 25 g (kemping sajt jellegű) sajtkrémet jól összedolgozunk.
A tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Ha ragacsos lenne, adjunk hozzá még egy pici lisztet!
Egy nagyobb kör alakú szaggatóval, vagy pohárral akkora köröket szaggatunk a tésztából, amivel ha a kosárkákat kibéleljük, a tészta a kosárkaforma pereméig ér, de fél cm-t túl is lóghat rajta, mert süléskor összeesik.
Miután a tésztával vékonyan kibéleltük a kosárkákat, tepsire rakjuk őket, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 14 perc alatt világosra sütjük. Még melegen óvatosan kiütögetjük őket a formából, és máris mehet a formákba a következő adag (ha nincs elég formánk).
Töltelék:
2 dl tejből, 2 evőkanál rétesliszttel sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve hozzáadunk 2 tojássárgáját, 10 dkg margarint, egy csipet sót, és 25 g sajtkrémet. Habosra keverjük.
Ha kihűlt, hozzáadunk 10 dkg reszelt sajtot, majd a krémet a kosárkákba töltjük, tetejüket reszelt sajttal megszórjuk.
A megadott mennyiségből kb. 24 db sajtos kosárka lesz.
|