|
Menyecske pogácsa (Sajtkrémes vagy szakállas pogácsa)
Tészta:
30 dkg liszt
22 dkg margarin
1 púpozott kávéskanál só
2 dl (1 kis doboz) tejföl
A lisztet a margarinnal, sóval elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tejfölt és jól kidolgozva hideg helyen néhány órát (akár másnapig) állni hagyjuk. Ha szükséges nyugodtan adjunk még hozzá lisztet, hogy jó legyen a tészta állaga. (A robotgép dagasztókarjával megkönnyíthetjük az összegyúrást).
Ezután lisztezett deszkán kb. 3 - 4 mm vastagságúra kisodorjuk,
tejfölös tojássárgájával megkenjük (1 tojássárgája + 1 teáskanál tejföl kikeverve),
reszelt sajttal megszórjuk,
kisméretű kör alakú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Előmelegített (180 fokos) sütőben kb. 15-20 perc alatt aranyszínűre megsütjük.
2 pogácsát az alsó részénél fogva összeragasztunk sajtkrémmel úgy, hogy a szélei is kissé krémesek legyenek, és reszelt sajtban megforgatjuk. Nylon zacskóval letakarva tároljuk, mert a reszelt sajt hamar kiszárad.
Bolti sajtkrém:
bolti natúr tömlős sajtkrém (pl. kemping sajtkrém, natúr vagy tejszínes, stb.)
Főzött sajtkrém:
1 dl tejföl
1 tojássárgája
1 kávéskanál liszt
só
esetleg késhegynyi édes vörös paprika
Ezeket összekeverve gőz felett sűrűre főzzük,
utána belekeverünk 6 dkg reszelt sajtot, kihűtjük.
Ezt követően 10 dkg puhított vajat kikeverünk és kanalanként a sajtkrémhez keverjük.
A megadott alapanyagokból 1 kis tálcányi pogácsa lesz!
Tipp:
A sajtkrémes pogácsa le is fagyasztható! Én mindig nagyobb mennyiséget sütök az alapadagnál, és egy része a fagyasztóba kerül. Szükség esetén fél óra felengedés után már fogyasztható is.
| |