Lebbencsleves
Hozzávalók:
10 dkg füstölt szalonna, felkockázva
1 fej hagyma felkockázva
őrölt pirospaprika
20-25 dkg lebbencs vagy nagykocka tészta
50-60 dkg krumpli kisebb kockákra vágva
kolbász karikák ízlés szerint
2 db marhahúsleves kocka
bors
kömény (egész vagy őrölt)
ételízesítő
só
1 paprika
1 paradicsom
petrezselyemzöld
Először előkészítjük az alapanyagokat.
- A krumplit megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk, majd félretesszük egy edényben, annyi vízben, ami ellepi, így nem barnul, míg készül a leves.
- 1 fej hagymát felkockázunk, félretesszük.
- 10 dkg füstölt szalonnát felkockázunk.
Egy közepes méretű fazékban a füstölt szalonnát kisütjük, zsírjában zsemleszínűre pirítjuk. Amikor megpirult, félrehúzzuk a tűzről (nehogy megégjen a zsír) és kiszedjük belőle a szalonnakockákat, amiket félreteszünk.
A visszamaradó zsiradékra rádobjuk a felkockázott hagymát, a lebbencs vagy nagykocka tésztát (szárazon öntjük a csomagolásból egyenesen a fazékba) és visszatesszük a tűzre. Addig pirítjuk kavargatva, amíg a tészta hólyagosodni kezd, a hagyma lepirul. (kb. 3 perc).
Ezután meghintjük őrölt pirospaprikával, kavarunk rajta egyet és azonnal felöntjük meleg vízzel, hogy a paprika ne égjen.
Beletesszük a felkockázott krumplit, kolbászkarikákat ízlés szerint, és 2 db marhahúsleves kockát.
Fűszerezzük: borssal, köménnyel, és ízlés szerint ételízesítővel, sóval.
1-1 felkockázott paprikát és paradicsomot is adhatunk hozzá, de ez elhagyható.
Lassú tűznél puhára főzzük.
Az utolsó 2 percben hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és visszatesszük a szalonnakockákat.
|