Tojáskrémes kosárka
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg őrölt dió
12 dkg margarin (puha, de nem olvadt, mert akkor a tészta elveszíti jellegét!)
6 dkg porcukor
1 tojássárgája
késhegynyi sütőpor
csipet só
A hozzávalókat összedolgozzuk, a tésztát lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk. Ha ragacsos lenne, adjunk hozzá még egy pici lisztet!
Egy nagyobb kör alakú szaggatóval, vagy pohárral akkora köröket szaggatunk a tésztából, amivel ha a kosárkákat kibéleljük, a tészta a kosárkaforma pereméig ér.
Miután a tésztával vékonyan kibéleltük a kosárkákat, tepsire rakjuk őket, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12-14 perc alatt halványra sütjük.
Még melegen óvatosan kiütögetjük őket a formából, és máris mehet a formákba a következő adag.
Tojáskrémes töltelék:
4 tojást, 8 evőkanál cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral jól kikeverünk, és gőz fölött sűrű krémmé főzzük.
Ha kihűlt, 20 dkg vajat (margarint) kavarunk hozzá (legegyszerűbb robotgéppel).
Megtöltjük a kosárkákat a tojáskrémmel, tetejükre olvasztott csokit csurgatunk, vagy drazséval, fél dióval, gyümölccsel díszítjük.
A megadott mennyiségből kb. 24 db kosárka lesz. Ez nem sok, ha egy nagyobb vendégsereg érkezik, ezért igény szerint növeljük az adagot!
|