Mézeskalács
Hozzávalók a tésztához:
90 dkg liszt
25 dkg porcukor
2 teáskanál szódabikarbóna
csipet só
1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
10 dkg margarin (vagy zsír)
3 tojás
1,5 dl méz
A porszerű hozzávalókat összekeverjük, de eleinte csak kb. 50-60 dkg lisztet adunk hozzá. Belemorzsoljuk a zsiradékot, beleütjük a tojásokat, a közepébe öntjük a meleg mézet, és az egészet jól összegyúrjuk. A liszt maradék részét kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához, illetve másnap. Az elkészült tésztát fóliába csomagoljuk, és egy éjszakán át hideg helyen (de nem hűtőben) pihentetjük.
Másnap újra átgyúrjuk, ilyenkor még felvesz lisztet, így alakul ki a megfelelő állag.
Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, vagy „elfolyik” a forma, és ráadásul lyukacsos lesz a sütemény felülete.
A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és lisztezett deszkán 3-4 milliméter vékonyra nyújtjuk.
A tészta felülete ne legyen lisztes! Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a tetszés szerinti formákat.
- ha a karácsonyfára szeretnénk akasztani, akkor lyukat is fúrjunk bele szívószállal
- ha fényes felületű mézeskalácsot szeretnénk, akkor sütés előtt kenjük le tojásfehérjével
- ha magokkal szeretnénk díszíteni, akkor a magokat sütés előtt nyomkodjuk a tésztába
- ha kakaós mézeskalácsot szeretnénk, akkor 2 evőkanál lisztet cseréljünk ki 2-3 evőkanál kakaóporra
Sütőpapíros (vagy vékonyan kizsírozott, kilisztezett) tepsire rakjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 5-6 perc alatt világos barnára sütjük. Vigyázzunk rá, meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül.
Cukormáz:
Ehhez a mennyiséghez 2 tojásfehérjét felverünk kemény habbá, majd hozzáadunk kb. 6 evőkanál porcukrot. Annyi cukor szükséges, hogy ne legyen folyós, de annyira kemény sem, hogy ne lehessen kinyomni.
Habzsáknak nylon zacskót, vagy készen kapható díszítő eszközöket használunk.
A nylon zacskó csücskére teszünk egy pici lyukat, és azon nyomjuk ki a mázt a süteményekre.
A máz kb. 2 órán át megtartja az állagát, addig dekorálhatunk. Utána egy napig szárítjuk őket szobahőmérsékleten. 2-3 nap alatt megpuhulnak, és egy hónapig is fogyaszthatók.
Tippek:
- 3 napig csak szalvétával takarjuk le a mézeskalácsokat, hogy megfelelően megpuhulhassanak, mert a levegőből veszik fel a puhuláshoz szükséges nedvességet! Ezután viszont fémdobozban tároljuk, mert 5-6 nap múlva már kezdenek kőkeménnyé száradni.
- ha nevekkel díszítjük a mézeskalácsokat, akkor akár ajándékok megjelölésére, ültetőkártyának, stb. is használható.
A recept kb. 90 – 100 db mézeskalács elkészítéséhez van megadva!
|