Mzeskalcs
Hozzvalk a tszthoz:
90 dkg liszt
25 dkg porcukor
2 teskanl szdabikarbna
csipet s
1 zacsk mzeskalcs fszerkeverk
10 dkg margarin (vagy zsr)
3 tojs
1,5 dl mz
A porszer hozzvalkat sszekeverjk, de eleinte csak kb. 50-60 dkg lisztet adunk hozz. Belemorzsoljuk a zsiradkot, beletjk a tojsokat, a kzepbe ntjk a meleg mzet, s az egszet jl sszegyrjuk. A liszt maradk rszt kidolgozskor gyrjuk a tszthoz, illetve msnap. Az elkszlt tsztt fliba csomagoljuk, s egy jszakn t hideg helyen (de nem htben) pihentetjk.
Msnap jra tgyrjuk, ilyenkor mg felvesz lisztet, gy alakul ki a megfelel llag.
Inkbb arra vigyzzunk, hogy ne legyen tl lgy a tszta, mert akkor tlsgosan megdagad a stben, vagy „elfolyik” a forma, s radsul lyukacsos lesz a stemny fellete.
A tsztbl egy kisebb darabot vgunk, s lisztezett deszkn 3-4 millimter vkonyra nyjtjuk.
A tszta fellete ne legyen lisztes! Kiszaggatjuk vagy kivgjuk a tetszs szerinti formkat.
- ha a karcsonyfra szeretnnk akasztani, akkor lyukat is frjunk bele szvszllal
- ha fnyes fellet mzeskalcsot szeretnnk, akkor sts eltt kenjk le tojsfehrjvel
- ha magokkal szeretnnk dszteni, akkor a magokat sts eltt nyomkodjuk a tsztba
- ha kakas mzeskalcsot szeretnnk, akkor 2 evkanl lisztet cserljnk ki 2-3 evkanl kakaporra
Stpapros (vagy vkonyan kizsrozott, kilisztezett) tepsire rakjuk.
180 fokra elmelegtett stben kb. 5-6 perc alatt vilgos barnra stjk. Vigyzzunk r, meg ne gjen, mert igen hirtelen megsl.
Cukormz:
Ehhez a mennyisghez 2 tojsfehrjt felvernk kemny habb, majd hozzadunk kb. 6 evkanl porcukrot. Annyi cukor szksges, hogy ne legyen folys, de annyira kemny sem, hogy ne lehessen kinyomni.
Habzsknak nylon zacskt, vagy kszen kaphat dszt eszkzket hasznlunk.
A nylon zacsk cscskre tesznk egy pici lyukat, s azon nyomjuk ki a mzt a stemnyekre.
A mz kb. 2 rn t megtartja az llagt, addig dekorlhatunk. Utna egy napig szrtjuk ket szobahmrskleten. 2-3 nap alatt megpuhulnak, s egy hnapig is fogyaszthatk.
Tippek:
- 3 napig csak szalvtval takarjuk le a mzeskalcsokat, hogy megfelelen megpuhulhassanak, mert a levegbl veszik fel a puhulshoz szksges nedvessget! Ezutn viszont fmdobozban troljuk, mert 5-6 nap mlva mr kezdenek kkemnny szradni.
- ha nevekkel dsztjk a mzeskalcsokat, akkor akr ajndkok megjellsre, ltetkrtynak, stb. is hasznlhat.
A recept kb. 90 – 100 db mzeskalcs elksztshez van megadva!
|