Ördögszem
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg (1 kocka) margarin
3 tojás sárgája
1 dl tej
2 evőkanál porcukor
porélesztő (50 dkg liszthez, vagy 2 dkg élesztő az 1 dl cukros tejben felfuttatva)
csipet só
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (ha szükséges, kis tejet, tejfölt adunk hozzá), 3 részre osztjuk (így lesz 3 rúd), téglalap alakúra nyújtjuk, vékonyan megkenjük baracklekvárral és két szélébe meggyet rakunk. Feltekerjük mindkét oldalról, de középen egy kis részt hagyunk.
Töltelék:
3 tojás fehérjét felverünk habnak, közben beleteszünk 5 evőkanál kristálycukrot, ha már jó kemény, 15 dkg darált dióval elkeverjük, egy kis rummal ízesítjük. Megtöltjük vele a tészta közepét.
A szabadon maradt tésztafelületet tojással megkenjük és ha kisült, porcukorral meghintjük.
A tetejére csokimázt is tehetünk.
|