|
Málnás rizstorta
Tészta:
3 db tojássárgáját 80 g cukorral kikeverünk. Hozzáadunk 80 g darált mogyorót vagy diót, 3 evőkanál zsemlemorzsát, fél tasak sütőport, 30 g reszelt csokoládét, végül a 3 tojásfehérje felvert habját.
Egy 24 cm átmérőjű, enyhén kiolajozott tortaformába egyengetjük a morzsalékos tésztát, majd 180 C°-on kb. 25 percig sütjük.
Rizses töltelék:
160 g rizst megmosunk, enyhén sós, bő, forrásban lévő vízbe dobjuk és ott 3 percig főzzük, majd jól lecsöpögtetjük.
7,5 dl tejet felforralunk, hozzáadunk 100 g cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot, 2 ujjnyi reszelt citromhéjat, és az előfőzött rizst. Ezt addig főzzük, amíg teljesen megfő a rizs.
Ezután még melegen hozzákeverünk egy kávéskanál margarint, 1 tasak (10 g) felolvasztott zselatint (amit a tasakon lévő utasítás szerint először vízben elkészítünk), és 2,5 dl keményre felvert tejszínt.
Az elkészült rizses tölteléket a tortaformában lévő, kihűlt tésztára öntjük, és minimum 6 órára a hűtőbe tesszük, hogy megkössön. Csak ezután lehet majd díszíteni!
(Érdemes már előző este elkészíteni és másnap reggel feldíszíteni, így ebédre tálalható!)
Díszítés:
Málnaszemek, 1 tasak piros tortazselé (amit a tasakon lévő utasítás szerint készítünk el).
Amikor a zselé is megkötött, kész a tortánk. Hűtőben tároljuk.
| |