Malacka pogcsa
Hozzvalk:
50 dkg finomliszt
50 dkg margarin
50 dkg puhra ftt, ttrt burgonya
50 dkg tr
3-4 kvskanl s
A hozzvalkbl laza tsztt gyrunk. Kstoljuk meg, hogy megfelel legyen a s arnya, zletes legyen.
A tsztt leflizva 1 rn t htben vagy hideg helyen pihentetjk.
Ezutn lisztezett deszkn kb. 1 cm vastagsgra kinyjtjuk. Elegend egyszerre csak a tszta egyharmadt vagy felt kinyjtani, ahogy fr a deszkra (a szaggats utn kimarad tsztt jra begyrjuk a kzsbe).
A formk kiszaggatsa:
Fej: legnagyobb pogcsaszaggat (vagy nagy pohr)
Fl: kzepes pogcsaszaggat (vagy kzepes pohr), majd 4 egyforma cikkre vgjuk s 1 cikk lesz 1 fl
Orr: legkisebb pogcsa szaggat (vagy kicsi pl. plinks pohr), az orrlyukakat szvszllal ksztjk.
Ajnlott 2 db 30 x 40 cm-es stpapros tepsit hasznlni, amelyeket majd vltogatunk!
A legnagyobb krlapokat (vagyis a malac fejt) a stpapros tepsire fektetjk minimum 3 cm-re egymstl.
Egy kis tlkban 2 egsz tojst egy csipet sval felvernk, ezzel kenjk le elszr a legnagyobb krlapokat, majd rillesztjk a fejre a fleket s az orrot, s ezeket is lekenjk a tojssal. A szemeket egsz feketeborsbl vagy egyb magvakbl ksztjk.
Elmelegtett stben 200 C fokon kb. 15 perc alatt aranybarnra stjk.
Sls kzben mr ksztjk a msik tepsire a malackkat, mert idignyes mg sszelltjuk ket.
Amikor megslt, vrunk 1-2 percet hogy ne legyen forr, csak meleg, mert ekkor knnyedn lejn a stpaprrl, s mehet a tepsire a kvetkez adag.
Frissen fogyasztva a legfinomabb.
A megadott alapanyagokbl egy nagy tlca (kb. 35-38 db malacfej) lesz.


|