Kígyórétes (3 rúd, egy tepsiben)
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg (1 kocka) margarin
1 egész tojás
1 tojás sárgája
porélesztő (50 dkg liszthez)
2 dl forró tej
2 teáskanál cukor
csipet só
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, majd 3 egyforma gombócot formázunk belőle (ebből lesz később a 3 rúd). A gombócokat téglalap alakúra nyújtjuk, derelyevágóval bevagdossuk a széleit az ábra alapján.
Közepére halmozzuk a tölteléket, majd szépen összefonjuk, felváltva egyszer egyik, majd a másik oldalról veszünk fel egy tésztaszárat.
A rudakat tepsibe fektetjük, a tetejüket megkenjük tojássárgájával és megsütjük. Tálaláskor porcukorral megszórjuk.
(A tepsibe rakás nehezebb feladat, azért egyszerűbb fonás előtt vékony papírlapot a rétes alá helyezni, majd arról becsúsztatni, vagy legalább 2 embernek fogni és óvatosan behelyezni a rudat a tepsibe.)
Töltelékek:
Túrótöltelék:
Túrót kikeverünk porcukorral, vaníliás cukorral, kevés tejföllel, mazsolával, reszelt citromhéjjal. A tészta közepére kevés búzadarát szórunk, erre halmozzuk a túrótölteléket (ne legyen túl folyós!).
Mákos töltelék:
Tejben felfőzzük a mákot, majd cukrot, reszelt almát adunk hozzá. A tésztára halmozzuk.
Almás töltelék:
Az almákat meghámozzuk, lereszeljük (vagy apró kockákra vágjuk), feltesszük főni, közben gyakran megkeverjük. Amikor megpárolódott, megbarnult, cukrot adunk hozzá, fahéjjal ízesítjük. A tésztára halmozzuk.
Meggyes töltelék:
Magozott friss vagy befőtt meggyet összekeverünk cukorral. A tészta közepére kevés búzadarát szórunk, erre halmozzuk a meggyes tölteléket.
|