Mákos kocka
Tészta:
20 dkg liszt, 15 dkg margarin, 1 tojássárgája, 4 evőkanál tejföl és egy csipet só hozzáadásával tésztát gyúrunk, majd 1 órát pihentetjük.
Mákos töltelék:
Amíg pihen a tészta, kb. 2-3 dl tejben megfőzünk 40 dkg darált mákot, melyet 35 dkg porcukorral és 1 csomag vaníliás cukorral ízesítünk.
Ha kihűlt, simára keverjük 3 tojássárgájával, fél citrom levével és 5 dkg olvasztott vajjal (margarinnal).
4 tojásfehérjét kemény habbá verünk, és az előző mákos krémmel óvatosan összeforgatjuk.
A tésztából két vékony lapot nyújtunk. Zsírozott tepsibe terítjük az egyik lapot, rákenjük a mákos tölteléket és befedjük a másik tésztalappal. Néhány cm-enként megszurkáljuk.
Forró sütőbe toljuk, majd a tüzet mérsékeljük, csak lassan sütjük.
Kockákra vágva, porcukorral meghintve rakjuk tálra.
|