Barack
Tészta:
Egy nagyobb tálban (ha van módunk robotgéppel)
20 dkg zsírt
30 dkg cukrot
2 tojássárgáját kikeverünk.
Ezután hozzáadunk
3 evőkanál lisztet
1 tasak sütőport (vagy egy púpozott kávéskanál szódabikarbónát)
2 dl tejet
csipet sót
Összedolgozzuk, majd az edényt lefóliázva, a masszát 2 órát állni hagyjuk a hűtőben vagy hideg helyen.
Ezután hozzáadunk 75 dkg lisztet és összeállítjuk a jól formázható (se túl kemény, se túl lágy) tésztát (picit még lisztezzük ha ragad).
Tenyerünk között 2,5 cm átmérőjű lapított gombócokat formázunk (vagy dió formában is készíthetjük) és sütőpapíros tepsire, egymástól minimum 2-3 cm távolságra rakjuk.
200 °C fokon, kb. 18 perc alatt (15 percnél már figyeljük!) világosra sütjük. Éppen csak egy kis színt kell kapnia sütéskor. Amikor kezdenek megjelenni a halványbarna foltok és 1-2 apróbb kis repedés, akkor már jó! Ha túlsütjük, megég és nagyon megrepedezik!
Miközben sül, már készíthetjük a következő lapított gombócokat egy másik sütőpapíros tepsire. 4 tepsivel lesz, tehát a 2 tepsit váltogatjuk!
Amikor megsült, 1-2 percet várunk, hogy ne legyen forró, csak meleg, mert ekkor könnyen lejön a sütőpapírról, és azon nyomban elkezdjük kivájni a félgömbök közepét egy tálba, éles kávéskanállal. Nagyon fontos, hogy ezt melegen tegyük, mert később megkeményedik és törni fog! A kivájt tészta a töltelék anyaga lesz, a félgömböket pedig egy másik tálcára sorakoztassuk. A törötteket is tegyük a töltelékbe.
Nem kell sütőpapírt cserélni, mehet rá a következő adag.
Töltelék:
Kikapart piskóta összemorzsolva
kb. 10 dkg puha margarin
kb. 4 evőkanál porcukor (ízlés szerint)
kb. 2 evőkanál kakaópor (ízlés és a kakaópor minősége szerint)
kb. 1 evőkanál rumaroma
kb. 4-5 evőkanál lekvár (barack, meggy, vegyes)
esetleg egy kis víz, ha száraz lenne
Ki-ki ízlése szerint állítsa össze a tölteléket, kóstoljuk meg mielőtt betöltjük! A lényeg hogy ízletes és lágy legyen (ha túl kemény, nem fog megpuhulni a barack, ha túl folyós akkor elázik)
Kiskanállal töltsük be a félgömböket és illesszük össze.
Díszítés:
A színezéshez használhatunk piros és zöld ételfestéket, de én nem szeretem használni mert nagyon mű, ezért helyette valódi málnaszörpöt használok. Egy kis tálkába öntöm a szörpöt, és ebbe mártom bele először az egyik, utána a másik oldalát a baracknak. (Ecsettel is lehet festeni, de véleményem szerint a tálkába belemártogatni gyorsabb)
Ezután rögtön meghempergetem a barackot kristálycukorban (Ehhez a nagyobb kristályú cukrot ajánlom, mert az szebb. Néhány cukor egészen apróra van darálva, ez nem olyan szépen és egyenletesen ragad rá, ráadásul elázhat)
Egy nagy tálcára sorakoztatom a barackokat (kb. 45-48 db barack lesz!) és egy napra félreteszem puhulni.
A zöld levelet, amit a díszítéshez használunk, elég másnap feltenni (vannak bizonyos díszbokrok, amelyeknek a levele csak 3-4 nap után szárad el, ezek kiválóan alkalmasak erre a célra.) A barackokat megszúrom felülről fogpiszkálóval és ebbe szúrom bele a levélkét.
|